Welcome to Moldova!

Fiţi bine veniţi în Republica Moldova pe a cărei suprafaţă de 33,846 km2 trăiesc 3,424 millioane de oameni ospitalieri. Merită să veniţi în Moldova pentru că aici puteţi vedea tradiţia vie, sate aproape neatinse care işi trăiesc viaţa simplă de zi cu zi. Navigînd prin această călătorie virtuală veți afla mai multe detalii despre R.Moldova. Bine aţi venit în Moldova!

Chişinău o capitală europeană

English version

luni, 27 februarie 2012

Casa-muzeu "Constantin Stamati"

O personalitate remarcata in literatura autohtona este Constantin Stamati (1786-1869), care in opera sa a incercat sa renasca trecutul glorios pentru "luminarea neamului sau". A fost un scriitor iluminist, care a ramas in literatura romana prin creatiile sale: "Suceava si Alexandru cel Bun in sec. XV", "Domnul Moldovei", "Marele Stefan al VI-lea si bravul sau hatman Arbore", "Neneaca, cuconasul ei si dascalul", "Geniul vechi al romanilor si romanii de astazi", "Despre Basarabia si cetatile ei vechi", etc.

In 1866 este ales membru al Societatii Literare Romane. A avut mai multe pasiuni: a fost membru al Societatii de Medici si Naturalisti, membru al Societatii Imperiale de Istorie si Antichitati din Odesa, cunostea limba franceza, rusa si greaca, a detinut mai multe functii importante la Chisinau. Era un bun prieten cu Al. Hajdeu, Gh. Asachi, C. Negruzzi s.a., iar in timpul aflarii in exil al poetului rus A. Puskin se imprietenesc si calatoresc impreuna.

Spre sfarsitul vietii se retrage la conacul sau de la Ocnita, unde in 1869 se stinge din viata

0 comentarii

Trimiteți un comentariu