Welcome to Moldova!

Fiţi bine veniţi în Republica Moldova pe a cărei suprafaţă de 33,846 km2 trăiesc 3,424 millioane de oameni ospitalieri. Merită să veniţi în Moldova pentru că aici puteţi vedea tradiţia vie, sate aproape neatinse care işi trăiesc viaţa simplă de zi cu zi. Navigînd prin această călătorie virtuală veți afla mai multe detalii despre R.Moldova. Bine aţi venit în Moldova!

Chişinău o capitală europeană

English version

joi, 23 februarie 2012

Cetatea Soroca



Se găseşte in mijlocul oraşului Soroca, la circa 160km spre nord de Chişinău. In perioada medievală cetatea Soroca făcea parte dintr-un vast sistem defensiv al Moldovei, care includea: 4 cetăţi la Nistru, 2 cetati pe Dunare si 3 cetati in nordul tarii. In asa fel, cu un adevărat "brau de cetati din piatra", erau protejate hotarele ţării. Cetatea Soroca a fost construită la trecatoarea peste Nistru pe locul unor fortificatii mai vechi. La 1499, din porunca Voievodului Stefan cel Mare, este înălţată o cetate pătrată din lemn pe locul fortăreaţă genoveze Olihonia (Alciona). Intre anii 1543-1546, în timpul domniei lui Petru Rares, cetatea este rezidita din temelie de piatra, asa cum o vedem si astazi, adica rotunda cu diametrul de 37,5 m si cu cinci bastioane egal departate intre ele. Meşteri au pus la baza calculelor lor legea supremă a armoniei "secţiunea de aur", fapt care face cetatea unicala printre mostrele de arhitectura defensivă din Europa.

Cetatea Soroca mai este cunoscută si drept loc unde s-au intrunit ostirile moldovene sub conducerea celebrului om de stat Dimitrie Cantemir si armatele rusesti conduse de tarul Petru I in timpul campaniei de la Prut impotriva ostasilor turci in a. 1711. In cetate au mai fost: Bogdan Hmelnitchi, Timus Hmelnitchi, Alexandru Suvorov s.a.

Fortareata este unicul monument medieval din Moldova, care s-a păstrat asa cum l-au conceput meşteri, iar in bastionul de la intrare exista o biserica mica militară.

Cetatea Soroca este o cetate moldoveneasca din secolul XV, intemeiata de Ştefan cel Mare, în fata vadului peste Nistru, pe locul unei vechi fortarete genoveze, Alciona. Cetatea a fost reconstruita ulterior de catre Petru Rares, care a reconstruit zidurile in piatra.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu